De wereld is toch zo slecht nog niet

Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik een leuke, en vooral handige reactie van een zekere Kim Bols. Ik heb haar even met mijn vriend gegoogeld en zij blijkt net als ik blind te zijn. Ze woont in België en is zeer actief op het gebied van toegankelijkheid en hulpmiddelen voor blinden.

Kim had mijn blog gelezen en reageerde met de zin:
De app Be My Eyes werkt in deze situaties fantastisch (met een thumbs up smiley)
Ik had er zelf nog nooit van gehoord.
 
Jeroen, mijn vriend, is het meteen gaan uitzoeken en hij kwam gisteravond laat na 12 uur de slaapkamer binnen terwijl ik al in diepe slaap was. Vol enthousiasme vertelde hij mij dat hij deze app geïnstalleerd had op mijn iPhone en begon uit te leggen hoe het werkte. Ik had er op dat moment geen oren naar en zei slaapdronken dat ik daar morgen wel naar zou kijken.
En dat heb ik inderdaad gedaan!
 
Wauw, ik ben al net zo enthousiast als Kim en Jeroen!!
Ik zal het even aan jullie uitleggen.
Dit is een app waar wereldwijd zich ruim 3 miljoen ziende mensen bij hebben aangesloten. Het openen van de app is simpel, en kan zelfs met Siri. Je vraagt om hulp, en binnen een paar seconden is er een vrijwilliger die even met je meekijkt. Dit gaat via de camera op de telefoon die automatisch geactiveerd wordt. En dan ben je snel geholpen!
Het is dus echt een luxe aangelegenheid, want er zijn er maar 170.000 blinden of slechtzienden die hier gebruik van maken, dan staan er dus voor elke gebruiker zo’n 17 vrijwilligers klaar om even snel als mijn ogen te functioneren.
 
Vandaag heb ik er al 4 x gebruik van gemaakt! Eigenlijk vooral om even te oefenen :-).
Meestal red ik mijzelf wel. En als het dan toch even misgaat, dan zoek ik wel naar een oplossing. Een simpel voorbeeld. Jeroen had zuivel gekocht, melk en karnemelk. Hij had ook de koelkast even ingeruimd. Op zo’n moment weet ik dan niet of de melk ook echt links in de deur staat. Meestal maak ik het pak open en dan ruik of proef ik even. Soms heb ik dan de verkeerde te pakken, en dan is dat pak opeens beperkt houdbaar en moet het ook snel leeg. Onhandig. Als hij er niet is kan ik Be My Eyes snel even gebruiken. Een ander voorbeeld. Neem mijn sneakers. Ik heb twee paar, hetzelfde model, verschillende kleuren. Als ik per ongeluk grijs links, en zwart rechts aan heb gedaan, dan lach ik maar met iedereen mee als ik er op geattendeerd wordt. Eigenlijk had ik al zo mijn twijfels toen ik ze die ochtend aantrok, maar om de een of andere reden (vast en zeker Jeroen) lagen ze een beetje door elkaar. Hier zou ik de app zeker voor hebben gebruikt!
 
Ik ben heel erg blij met de mensen die mij vandaag hebben geholpen. En dan vooral met het oefenen met deze app. Remco, Anne, Yvonne en Gert jullie zijn top! Ik hoop dat mochten jullie deze blog lezen je het niet erg vond om even voor mijn ogen te spelen.
Deze app zou twee weken geleden echt een uitkomst voor mij hebben betekend. Andersom kun je het ook zo zien dat als ik twee weken geleden niet een half uur onthand op de grond had gezeten en er een blog over had geschreven, dan had ik ook vandaag nog niet van deze app geweten, dus zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.
 
Dank je wel Kim voor deze geweldige tip!
Hoop dat je ook deze blog leest en weet hoe blij ik hiermee ben!

Esther Crombag