· 

Nieuwe mijlpaal

Sandy en ik
Sandy en ik

Dit nieuwe jaar van de haan staat voor mij in het teken van grote veranderingen. Ik heb besloten om op mijzelf te gaan wonen.

 

Al mijn hele leven lang woon ik volkomen gelukkig samen met mijn ouders. Echter, het hartinfarct van mijn moeder heeft mij doen besluiten om deze stap te nemen. Overigens gaat het  weer heel goed met mijn moeder. Ze is door het oog van de naald gekropen volgens de artsen. Gelukkig  fietst en wandelt ze weer vrolijk rond! Voor het eerst werd ik geconfronteerd met hun kwetsbaarheid en het besef dat het eeuwige leven ook niet voor hen is weggelegd. Een goede vriendin formuleerde het als volgt: "Esther, je moet er voor waken dat het je niet een keer overkomt." Deze woorden bleven hangen bij mij en lieten mij niet meer los.

 

Ik ben ervan overtuigd dat toeval niet bestaat. Er deed zich een mogelijkheid voor waarvan ik intuïtief aanvoelde dat ik deze moest grijpen. In mijn dorp zouden nieuwe woningen worden gebouwd. Het dorp waar ik als kind ben opgegroeid. Het dorp dat ik nog met eigen ogen heb mogen aanschouwen. Het dorp waar ik mij zo gelukkig en veilig voel! Die kans mocht ik niet aan mij voorbij laten gaan. Bovendien is het op steenworp afstand van mijn ouderlijk huis. Als ik een luchtbrug zou laten bouwen kan ik zo via de tuinen van de achterburen even bij pap en mam langsgaan.

 

Het fijne van nieuwbouw is dat met alle aanpassingen rekening kan worden gehouden. Waar de meesten niet bij stil staan, maar voor mij een must is. Denk bijvoorbeeld aan licht in het huis. Als het aan mij ligt zal ik nooit een lamp aan zetten. Het staat een beetje raar als je mensen ontvangt en ze komen in het donker de kamer binnen. Domotica is voor mij de uitkomst!

 

Tegenwoordig is zo veel mogelijk: lichten die met behulp van sensoren aangaan als het donker wordt, gordijnen die zich vanzelf sluiten als de avond begint, een intercom om erachter te komen wie er aan de voordeur staat, met een pasje alle deuren van het hele huis in een keer afsluiten en een inductie kookplaat. Daarnaast hecht ik veel waarde aan duurzaamheid en energieneutraal bouwen. Dit wordt steeds meer de toekomst en hier probeer ik zoveel als mogelijk rekening mee te houden. Om deze reden krijg ik geen gas meer, maar wordt mijn huis verwarmd via een warmtepomp, gekoppeld aan zonnepanelen op het dak. Het bedrijf New Energy Systems, dat hierin gespecialiseerd is, heeft aan mij uitgelegd hoe dit werkt (een geweldig bedrijf overigens, gevestigd in Schimmert). Een grote verandering qua energievoorziening, maar ook in mijn leven!

 

Ik heb  geleerd om veranderingen niet uit de weg te gaan, maar te 'zien' als een uitdaging.

Ook deze grote stap die ik ga zetten zie ik met (blind) vertrouwen tegemoet!

 

Esther